Forberedelse før arbejdsløshed: Hvorfor digitalisering og selvhjælp er vejen frem i beskæftigelsesindsatsen
28. apr. 2025

Beskæftigelsesområdet i Danmark står midt i et paradigmeskifte, hvor fokus bevæger sig væk fra detailstyrede processer og bureaukratiske krav mod øget frihed, lokal forankring og borgercentreret indsats. Som KL’s formand Martin Damm udtrykker det, byder den nye beskæftigelsesreform på "færre regler og mindre bureaukrati. Mere frihed og mere fokus på den enkelte borger og medarbejdernes faglighed".
Midt i denne transformation er det afgørende, at kommuner og jobcentre ikke alene reagerer på arbejdsløshed, men arbejder proaktivt for at hjælpe borgerne før de mister jobbet. Her spiller digitalisering og understøttelsen af selvhjulpne borgere en nøglerolle.
Hvorfor skal vi handle før arbejdsløshed indtræffer?
Forebyggelse er billigere, mere effektiv og langt mere skånsom for borgerne end reaktiv hjælp. Tidlig indsats kan f.eks. betyde, at en borger i risiko for ledighed hurtigt kan opkvalificeres, matches med nye jobmuligheder eller få adgang til relevante ressourcer uden at passere gennem tunge sagsgange.
KL, Dansk Socialrådgiverforening og HK Kommunal pointerer i deres debatindlæg, at „fokus på indsatser, der hjælper den enkelte tættere på et arbejde" er kernen i den nye reform. Men som de samtidig advarer, risikerer ambitionerne at blive undermineret, hvis ressourcerne skæres for dybt, og implementeringen forhastes. Derfor må digitaliseringen være intelligent og understøtte medarbejderne, ikke erstatte dem.
Digitalisering som motor for selvhjælp
En moderne beskæftigelsesindsats skal udnytte teknologier som giver borgerne adgang til redskaber, der gør dem i stand til at handle selvstændigt. Eksempler på dette inkluderer:
Digitale karriereplatforme med automatiserede match mellem borgernes kompetencer og aktuelle jobmuligheder.
Selvbetjeningsløsninger hvor borgere kan booke samtaler, følge egne progressioner og få adgang til onlinerådgivning.
Virtuelle vejledninger og webinarer om opkvalificering, cv-skrivning og brancheskift.
Ved at tilbyde 24/7 adgang til disse løsninger kan kommunerne aflaste medarbejderne, frigive tid til de mest udsatte borgere og samtidig øge borgernes følelse af ejerskab over egen jobsituation.
Udfordringer og vigtigheden af en realistisk implementering
Både pressemeddelelsen fra KL og debatindlægget understreger, at implementeringen skal ske under betydelige besparelser og med en meget kort tidsramme. Steen Christiansen, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, advarer: "Det er ikke gode vilkår for implementeringen af et markant nyt beskæftigelsessystem".
Netop derfor er det vigtigt, at kommunerne prioriterer investeringer i digitale løsninger, der understøtter proaktiv og ressourceeffektiv borgerservice. Uden en planlagt og veludført digital transformation risikerer vi, at ambitionerne om øget frihed og borgerfokus drukner i administration og utilfredshed.
Konklusion
Succes afhænger af, hvor godt vi formår at hjælpe borgerne før de bliver ledige — og hvor effektivt vi bruger digitalisering som en vej til øget selvhjælp. Med et skarpt fokus på tidlig indsats, digitale redskaber og en realistisk implementering kan vi sikre, at reformens høje ambitioner bliver en realitet til gavn for borgere, virksomheder og samfundet som helhed.